2. El Bilgisayar Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler



Birçok arkadaş benim gibi internetten 2.el bilgisayar almaya kalkışmıştır.
Bir bilgisayarcı olarak benim yaşadığım sorunları yaşamamaları için internetten 2.el bilgisayar alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi vermek amacıyla bu makaleyi yazıyorum.

Sıralı olarak soru-cevap şeklinde yardımcı olmaya çalışacağım.

 

1.Soru : Alacağınız bilgisayar kaç yıllık ?

Cevap :Bu bizim için çok önemli çünkü 4-5 yıl öncesinde üretilmiş bilgisayarlar günümüzdeki oyun,internet programlarında yavaş çalışır.Ayrıca o kadar sene kullanılmış bilgisayarlar artık ömrünün büyük bir kısmını tamamlamış demektir.4-5 yaşından sonra ki bilgisayarlar bizler için her an masraf çıkarabilecek bilgisayarlardır.

 

2.Soru: Arızası var mı ?

Cevap :Bu soruda bizim için önemli sorulardan birisidir.Çünkü arıza yapmış bilgisayarlar genellikle bilgisayara fazla yüklenilmesi sonucunda oluşmuş ve bilgisayarın biraz fazla hırpalandığını göstermektedir.(Parçaların yanlış takılıp yanması sonucusu olan kazalar bu seçenek dışındadır.)

 

3.Soru :Bilgisayar tamir görmüş mü ?

Cevap :Garanti dışında tamir edilmiş olan bilgisayarlar garanti dışına çıkmış olan bilgisayarlardır.O yüzden bu bizim için önemlidir.Hangi parçanın tamir gördüğünüde öğrenmemiz bizim için artı (+)dır.Çünkü bilgisayarın orjinalinde ki parça çıkarılmış yerine daha ucuz bir muadili takılmış olabilir.Buda bilgisayarın yavaş çalışmasına neden olur.



 

4.Soru :Bilgisayar temiz mi ?

Cevap :Bilgisayar değil hangi ürün alınırsa alınsın dikkat edilen seçeneklerden birisidir.Ürünün görsel temizliği bir nevi vuruk,çizik,çatlağın olmaması ürünün temiz kullanıldığını gösterir.

 

5.Soru :İlk sahibinden mi alıyorsunuz yoksa birden fazla el değiştirmiş bir bilgisayar mı ?

Cevap :Birden fazla el değiştirmiş bilgisayarlar içindeki parçaların orjinal mi yoksa muadili mi ya da üründe daha önce arıza olmuş mu olmamış mı belli olmayan bilgisayarlardır.O yüzden bu tür bilgisayarları alırken bu konu hakkında bilgisi olan birisiyle bilgisayarı almaya gitmek daha iyi olacaktır.

 

6.Soru : Garantisi varmı ?

Cevap :Garantisi olması ürünü alırken paramızın boşuna gitmeyeceğinin garantisidir.Bunun dışında bilgisayarımızın genç yaşta (2 yaş altı) olduğunun göstergesidir.(24 ay garanti kapsamında olan bilgisayarlar için söylenmektedir.)

 

7.Soru  :Oyun için mi kullanıldı yoksa internet vb. programlar için mi ?

Cevap :Sürekli oyun oynanmış bir bilgisayar çok fazla çalışmış ve yorulmuştur.Bu tür bilgisayarlar sıkıntı çıkarabilecek bilgisayarlardır.Alınırken bunu göz ardı etmemelisiniz.

 

8.Soru :Laptop ise batarya kaç saat gitmektedir ?

Cevap :Tahmini olarak 4 senesini doldurmuş ya da çok sık kullanılmış bilgisayarların bataryası bitmektedir.O yüzden dolayı bu tür aksamlardan bilgisayarın yaşını anlayabiliriz.(Orjinal aksamlar ise bu tür tahminler doğru olabilmesi söz konusudur.)




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir